Yurtdışında Boşanmanın Türkiye’de Tanınması
“Almanya’da boşandım Türkiye’de ne yapmam gerekiyor ? Almanya’da boşandım Türkiye’de de boşanmış sayılır mıyım ? Almanya’da boşandım Türkiye’de de geçerli mi ?” gibi son zamanlarda iletişim sayfamızdan tarafımıza birçok mail geliyor. Bizde bu konuya açıklık getirmek amacıyla yurtdışında gerçekleşen boşanma davalarının Türkiye’de tanınması ile ilgili olarak bir makale hazırlama gereği duyduk. Bugün sizlere yurtdışında boşanan bireylerin Türkiye’de de boşanmak için ne yapmaları gerektiğini adım adım anlatacağız.
Yurtdışında boşanma davası sona eren yani hukuk dilindeki adı ile kesinleşme şerhini alıp yaşadığı ülkedeki kimliğine bekar ibaresini işleten kişiler Türkiye’de de boşanmak ya da başka bir deyişle bu boşanmayı Türk kimliğine de işletmek için ülkemizde tanıma tenfiz davası adı verilen davayı açmalıdır. Şimdi aslında bu noktada “Almanya’da boşandım Türkiye’de de boşanmış sayılır mıyım ?” sorusunun cevabını da vermiş olduk. Nitekim her ülkenin kanunları kendi sınırları içerisinde geçerli olduğundan başka bir ülkede görülen davanın Türkiye’de anında kabul edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Peki farklı bir ülkede gerçekleşen boşanma davasını Türkiye’de tanıtmak için ne yapmalıyız ?
İlk olarak boşanma davasının bittiğini gösteren ve Almanya’da boşandıysanız Alman Mahkemesi’nin size vermiş olduğu kesinleşme şerhini ya da bu kesinleşme şerhinin noter tasdikli örneğini ve apostil şerhi adı verilen ve yurt dışında gerçekleşen davaların Türkiye’de tanınması için geçerli olan belgeyi (bu 2 belgeyi), yeminli tercüman ya da noter aracılığı ile tercüme ettirmeli ve bu iki belgeyi tercüme de ettirdikten sonra konsolosluğa götürerek tasdik ettirmek gerekmektedir. Bu işlemleri tamamladığınız takdirde ülkemize gelerek ya da elinizdeki bu belgeleri Türkiye’de anlaştığınız bir avukata göndererek ve avukatınıza sizin adınıza davanızı yürütmesi adına vereceğiniz vekaletle bu işlemleri Türkiye’ye gelmeden de rahatça sona erdirebilirsiniz.
Tanıma tenfiz davaları Türkiye’de ikametinizin bulunduğu şehirdeki Aile Mahkemelerinde açılır. Eğer bulunduğunuz şehirdeki ya da bölgedeki adliye’de Aile Mahkemesi bulunmuyorsa, Sulh Hukuk Mahkemeleri’nde bu davayı açabilirsiniz.
Tanıma tenfiz davaları davanın takibi ve mahkemelerin yoğunluğuna göre 1 ile 1,5 yıl arasında sona ermektedir. Fakat emsal kararlar, evrak takibi ve farklı hukuki adımlarla bu süreler alanında uzman ve deneyimli tanıma tenfiz avukatı ya da başka bir deyişle boşanma avukatları tarafından 5,5 – 6 ay gibi sürelerde de bitirilebilmektedir.