Vasiyetnamenin iptali Davası
Vasiyetnameler, mirasbırakanın vefat etmesi neticesinde geçerli olan ve resmi evrak niteliği taşıyan belgeler arasında yer aldığı için, haliyle vasiyetnamenin iptali davası da mirasbırakanın vefat etmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Vasiyetnamenin iptali davası’nın amacı vasiyetname’nin hukuka aykırılık teşkil eden kısım ya da kısımlarını mahkemeye götürerek, vasiyetname’nin iptal edilmesini talep etmektir.
Vasiyetnamenin iptalinin Gerekçeleri
Vasiyetname’nin iptal edilebilmesi için vasi’nin akıl zayıflığı, akıl hastalığı, sarhoş olması ve yaşının küçük olması gibi nedenler gerekçe gösterilebilir. Yani mahkemede vasi’nin farkında olmadan bu vasiyette bulunduğu belirtilmeli ve sağlam dayanaklarla bu husus ispat edilmelidir. Nitekim vasiyetnamenin ayırt etme gücü yerinde olmayan insanlar için hukuki anlamda geçerlilik arz etmemesi olağandır. Yani mirasbırakan ayırt etme yetisini yitirmişse ondan alınan vasiyetname hukuki anlamda her şekilde geçersizdir. Bu durum açılabilecek iptal davası ile ancak düzeltilebilecektir.
Yine belirttiğimiz gibi yukarıdaki bu iptal gerekçelerinde mahkeme, iddiayı ortaya atan davacılardan bu hususun kanıtlanmasını isteyecektir. Bu husu ise büyük oranda, hastane vb. sağlık kuruluşundan daha önceden alınmış psikolojik rapor ile kanıtlanabilir.
Vasiyetname’nin iptali bunun dışında hukuki anlamda irade sakatlığı iddiası üzerine de açılabilir. İrade sakatlığı ise hukuki anlamda yanılma, aldatma, korkutma, zorlama vb. durumlarda gibi durumlar sonucunda ortaya çıkar. Yine burada da mahkeme vasiyetnamenin iptalinin gerçekleşebilmesi için davacılardan bu durumu ispat etmelerini isteyebilir.
Mirasbırakan’ın aldatılması sonucunda vasiyetname’nin iptali davası, konunun öğrenilmesinden sonra 1 yıl içerisinde açılabilir. Davanın açılmaması durumunda vasiyetname geçerli sayılır. Vasiyetname’nin iptaline ilişkin sorularınızı alanında uzman ve deneyimli bir miras avukatı ile görüşerek sorabilirsiniz.