Toplu işten Çıkarma ve işçilerin Tazminat Hakları
4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde işyerinde çalışan ve sigorta primleri işveren tarafından düzenli olarak yatırılan işçiler toplu olarak işten çıkarıldığında ne gibi haklara sahip olur ? Toplu işten çıkarma hukukumuzda nasıl bir yere sahiptir ? Toplu işten çıkarma durumunda işçiler işverenden tazminat talebinde bulunabilir mi ? Bulunabilirse nasıl tazminat isteyebilirler ? Bu makalemizde toplu işten çıkarma ve tazminat haklarına ilişkin bilgiler vereceğiz.
Öncelikle belirtmek gerekir ki ; bir işyerinde toplu işten çıkarmadan söz edebilmek için işyerinde en az 20 işçinin çalışıyor olması gerekmektedir. Dolayısıyla bu kapsamda 20 işçinin altında çalışanı olan işverenler toplu işten çıkarma yapmış olsalar da İş Kanunu gereği bu hususun dışında kalırlar. Şimdi gelelim toplu işten çıkarma durumunda işçilerin ne yapabileceği hususuna. Burada aslında yapılabilecek en önemli yaptırım konuyu İş Mahkemesi’ne götürmek olacaktır.
Toplu olarak işten çıkarma yapan işyerlerinde işçilerin İş Mahkemeleri’nden hak talep edebilmesi için işyerinde en az 30 günlük kıdemlerinin olması gerekmektedir. Yine aynı zamanda işçiler belirsiz iş süreleri ile işyerlerinde çalışıyor olmalıdır. Yani dönemsel işler, ya da süreli işler için işçiler hak talebinde bulunamazlar.
Toplu işten çıkarma yapacak işverenler, bu durumu en az 30 iş günü öncesinden ilgili iş sendikalarına ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine bildirmelidir. İşçilerin işlerine neden son verildiği, gerçekçi bir yaklaşımla belirtilmeli ve işten çıkarmaların eldeki ispat ve deliller doğrultusunda son çare olduğuna dikkat çekilmelidir.
Burada işçiler işverenlerin hangi sebeple olursa olsun işten çıkarma yapmalarına karşın konuyu İş Mahkemeleri’ne götürerek hak talebinde bulunabilirler. Alanında uzman ve deneyimli bir iş hukuku avukatı ile çalışmak bu konuda daha yararlı ve faydalı olacaktır.