Tek Taraflı Boşanma Davası
Eşler arasında çeşitli nedenlerle ortaya çıkan problemler, eşlerden birinin diğerine karşı ilgisiz kalması, maddi problemler vb. nedenlerle ortaya çıkan tek taraflı boşanma davası, eşlerden birinin boşanmak istememesi nedeniyle uzayabilir. ” Peki tek taraflı boşanma davaları ne kadar sürer ? Eşim boşanmak istemiyor ama ben boşanmak istiyorum, ne olur ? ” gibi soruların cevaplarını bu makalemizde yanıtlayacağız.
Öncelikle belirtmek gerekir ki ; eşlerden biri boşanmak istiyorsa diğer eş boşanmak istemese bile boşanma davası gerçekleşir. Süre uzar, davacı ağır yaptırımlara maruz kalabilir fakat boşanma davası bir şekilde gerçekleşir. Tek taraflı boşanma davası aynı zamanda çekişmeli boşanma davasının bir koludur. Bu nedenle dava çekişmeli boşanma davası sürecinde olduğu gibi ilerler.
Tek Taraflı Boşanma Davası Süreci
Tek taraflı boşanma davası açacak kişi ister kendi isterse de vekalet verdiği boşanma avukatı aracılığı ile ikametinin olduğu bölgedeki Aile Mahkemesi’ne boşanma davası dilekçesini verir. Boşanma dilekçesinin verilmesinin ardından davalı eş’e boşanma davası tebligatı mahkeme tarafından gönderilir ve ilk duruşma günü belirlenir. Duruşma gününün de belirlenmesinin ardından boşanma nedeninin ispat edilebilmesi için Aile Mahkemesi tarafından davaya bilirkişi ataması yapılır. Daha sonra davalı ve davacıya ait tanıklar mahkemeye bildirilir. Deliller ortaya konulur, gerekli araştırmalar yapılır. Dava sonucunda eşlerin kusur oranlarına göre boşanma işlemi gerçekleştirilir.
Yukarıda anlattığımız tek taraflı boşanma süreci oldukça uzun bir süredir. Nereden baksanız yaklaşık 2 yıl sürer. Nedeni ise bu davada eşlerden birinin herhangi bir nedenle boşanmak istememesi olup, her duruşma celsesinin bir sonraki celseye atılacağındandır. Celseler arası sürenin de en az 3 ay olduğu göz önünde bulundurulduğundan davanın sona ermesi ciddi anlamda psikolojik yıpranmalara ve maddi kayıplara yol açacaktır.
Tek Taraflı Boşanma Davası Nasıl Açılır ?
Aslında yukarıdaki paragraflarda da belirttiğimiz gibi Aile Mahkemesi’ne verilen dilekçe ile boşanma davası açılmış olur. Boşanma davası için kişiler ikamet ettikleri şehirlerde bulunan adliyelerdeki Aile Mahkemelerinde bu davaları açabilirler. Eğer bulunduğunuz bölgede ya da şehirdeki adliyede Aile Mahkemesi bulunmuyorsa bu dava Sulh Hukuk Mahkemelerinde de açılabilir.
Tek Taraflı Boşanma Davası İçin Gerekli Belgeler Nelerdir ?
Bu belgeler davanın çeşidine göre farklılık gösterebilir. Eğer şiddet nedeniyle boşanma davası açılmış ise mahkemeye darp raporları sunulabilir. Ya da sadakatsizlik nedeniyle boşanmak isteniliyorsa buna dair whatsapp kayıtları, kamera görüntüleri vb. kanıtlar mahkemede delil olarak gösterilebilir.
Tek taraflı boşanma davaları uzun soluklu, detaylı, bilgi ve tecrübe gerektiren davalar olduğundan burada alanında uzman ve deneyimli bir boşanma avukatı ‘ndan yardım almak yararlı olacaktır.