Şiddet Nedeniyle Boşanma Davası
Erkeğin baskın olduğu toplumlarda sıkça görülen kadına şiddet, şiddetin gerçekleştiği bölgede, şehirde ya da ülkede büyük bir oranda boşanma davalarının temelini oluşturmaktadır. Ülkemiz e ne yazık ki kadına şiddetin en yoğun olduğu 3. sınıf dünya ülkeleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkemizde şiddet nedeniyle açılan boşanma davaları %6,2 oranında artıyor. Bizde bugün bu konuya değinmek amacıyla şiddet nedeniyle açılacak boşanma davaları hakkında siz değerli okurlarımıza kıymetli bilgiler vereceğiz.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda boşanma nedenleri arasında şiddet nedeniyle boşanma diye bir başlık yoktur. Dolayısıyla şiddet ya da darp gerekçe gösterilerek boşanma davası açılamaz. Fakat şiddet gerekçe gösterilerek evlilik birliğinin temelden sarsılması hususu boşanma nedeni olarak gösterilebilir ve boşanma davası bu haliyle açılabilir. Şiddet mağduru olan kadınlar hala tehdit altındalar ise burada şiddet mağduru kadının avukatına büyük iş düşmektedir. Avukatınız mahkemeden çıkaracağı koruma ile eşinizin size yeniden zarar vermesinin önüne geçebilir.
Genellikle eşlerin birbirlerine karşı üstünlük kurmaya çalışması nedeniyle ortaya çıkan şiddet, boşanma davalarında ispat yükümlülüğünü de beraberinde getirir. Yani şiddete uğradığını, eşi tarafından darp edildiğini ve bunun için boşanmak istediğini dile getiren kadın bu iddiayı ispat etmekle yükümlüdür.Bunu hastane, sağlık ocağı vb. bir sağlık kuruluşundan aldığı bir darp raporu ile kanıtlayabilir. Ya da mobbinge yani psikolojik şiddete maruz kalan bir kişi yine hastane vb. sağlık kuruluşlarından aldığı psikolojik sağlık raporu neticesinde şiddete maruz kaldığı iddiasını mahkemede ispat edebilir.
Şiddet nedeniyle boşanmak isteyen eş, boşanma davasının yanında kendisine karşı şiddet uygulayan eski eşine manevi tazminat davası da açabilir. Yine ve ısrarla belirtmekte fayda var ki böyle durumlarda alanında uzman bir boşanma avukatı ‘ndan yardım almak yararlı olacaktır.