Performans Düşüklüğü Nedeniyle işten Çıkarma
Bir işçinin iş sözleşmesinin işveren tarafından feshedilmesi yani işçinin işten çıkarılması için, işveren tarafından İş Kanunu’nda belirtilen bir sözleşme fesih nedeni olması gerekmektedir. İşverenlerin işçilerin sözleşmesini sona erdirmek için sıkça kullandığı sözleşme fesih nedenlerinden birisi de performans düşüklüğü nedeniyle işten çıkarma hususudur. Bu husus için işçi İş Mahkemesi’ne gittiğinde ve işten çıkarmanın haksız olduğunu iddia ettiğinde burada ispat yükümlülüğü sözleşmeyi fesheden yani işverene aittir.
İş Mahkemeleri performans düşüklüğü nedeniyle işten çıkarılan işçiler için işverenlerden gerçekçi ve kabul edilebilir performans ve yeterlilik göstermesinin talep etmektedir. İşçilerin performans düşüklüğü nedeniyle işten çıkarılması durumlarında mahkemenin atadığı bilirkişi ya da bilirkişi heyeti işyerinde çalışan tüm işçilerin aynı kurala ve çalışma saatlerine uygunluğunu denetleyecek ve işçinin işten çıkarılması için geçerli görülen sebebin araştırmasını yapacaktır.
Farklı çalışma koşullarına, zamanlamalara ve standartların bulunduğu işyerlerinde İş Mahkemeleri işçiyi haklı bulabilmektedir. Ayrıca iş için geçerli olan hedeflere ulaşamamak da performans düşüklüğü adı altında değerlendirilerek işten çıkarmayı haklı bir neden olarak ortaya koymaz. Şayet işin kapasitesi işçinin gayretine rağmen fazla ise burada yine işçi haklı konumdadır. Performans düşüklüğü nedeniyle işten çıkarma hususu yalnızca işçinin işe gerekli özeni göstermediği, işi savsakladığı ve iş haricinde diğer işlerle ilgilendiği durumlarda bir gerekçe oluşturabilir.
İşçinin performans düşüklüğü nedeniyle işten çıkarılmasından önce işçiye gerekli özeni göstermediği yazılı olarak işveren tarafından tebliğ edilebilir. Böyle bir belgenin olması işten çıkarma durumunda işçiye karşı işverenin İş Mahkemesi nezdinde işverenin elini güçlendirecektir.
Performans düşüklüğü nedeniyle işine son verilen işçiler hakları ile ilgili ve atabilecekleri hukuki adımlarla alakalı olarak alanında uzman ve deneyimli bir iş hukuku avukatı ile görüşerek konuyu İş Mahkemesi’ne götürebilir. Dava sonucunda işe dönme imkanı ya da tazminat hakkı kazanabilir.