Özel Okul Öğretmenlerinin işe iade Davası
Özel okul öğretmenleri de 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında işçi statüsünde yer aldıkları için iş sözleşmelerinde süresiz olarak çalışır maddesinin bulunmasına gerek olmaksızın Yargıtay’ın vermiş olduğu emsal karar gereği işverenlerine (yani okullara) karşı işe iade davası açabilirler. Daha önceki makalelerimizde işe iade davası açılabilmesi için gerekli olan temel şartları belirtmiştik. Bu makalemizde emsal karar örneğini de paylaşarak özel okul öğretmenlerinin işe iade davası hakkında bilgiler vereceğiz.
Özel okul öğretmenlerinin sözleşmeleri her yıl yenilenir. Aslında bu durum sözleşmeli olarak çalışan öğretmenler için işe iade davası açılamayacağını gösterir. Fakat eğitim dönemlerinin sürekliliği ve öğretmenlerle her yıl yapılan sözleşmeler Yargıtay tarafından sözleşmeler dışında tutulmuş ve Yargıtay 9. Hukuk Dairesi özel okul öğretmenlerinin sözleşmeli personeller dışında olduğuna hükmetmiş ve işe iade davalarının kabulüne hükmetmiştir. Yerel mahkemenin kararını bozan bu hüküm bundan sonra açılabilecek özel okul öğretmenlerinin işe iade davalarında da emsal karar niteliği taşıyacaktır.
Yine belirtmekte fayda var ki ; işe iade davasının açılabilmesi için işçinin işyerinde süresiz olarak çalışıyor gözükmesi gerekmektedir. Aksi takdirde yani süreli ya da dönemsel işler sonrası işe iade davası açılsa bile bu davalar usülden reddedilmektedir. Fakat Yargıtay 9. Hukuk Dairesi özel okul öğretmenleri için bu hususu kapsam dışında tutmuştur. Bunun nedeni ise özel okul öğretmenlerinin sözleşmelerinin her yıl yenilenmesi, eğitim dönemlerinin sürekliliği vb. birçok husus olarak ifade edilmiştir.
Özel okul öğretmenleri işe iade davası için alanında uzman ve deneyimli bir işe iade avukatı ile çalışarak konu hakkında hukuki adımları atabilir ve hakkı olanı alabilir.