Ödenmeyen Çek Nasıl Tahsil Edilir ? – Çeklerin icraya Konulması
Ticaret Hukuku’na göre değerli bir evrak niteliği taşıyan çek, daimi bir devinim içerisinde bulunan ticaret hayatı için bir ödeme aracı olarak kullanıldığından haliyle bir havale içermelidir. Çek’i tertip eden keşideci, çek’i alan hamil veyahut başka bir söylemle lehdar ve ödemeyi yapacak banka çek’in ibraz edileceği kuruluşu dile getirmektedir. 6102 sayılı Türk Ticaret Hukuku’na göre yapılacak çek sözleşmelerinde çek’in alınacağı kuruluş sadece bankalar olabilmektedir.
Çek Yazılırken Dikkat Edilmesi Şart olan Hususlar
- Çekte ödeme yerinin (bankanın) gösterilmesi gerekmektedir. Ödeme yeri gösterilmiyorsa, çeki yazan kişinin başka bir deyişle keşidecinin ticaret ünvanında gösterilen yer ödeme yeri sayılacaktır.
- Çekte belki de en ehemmiyetli noktalardan birisi tarihtir. Çekte tarihin bulunması koşuldur. Ansızın fazla tertip etme yeri bulunan çek geçerli sayılmaz.
- Çek açısından bir diğer ehemmiyetli husus da keşidece’nin çekte imzasının bulunmasıdır. İmza olmayan çek de geçersiz sayılır.
- Çekin ödeme günü geldiğinde alacaklı çek’i 10 gün içerisinde bankaya götürmeli ve alacağını tahsil talebinde bulunmalıdır. 10 günlük bu ibraz müddetinin geçirilmesi vaziyetinde ise, kambiyo hukuku gereği alacaklı, icra takibi yapamayacaktır.
10 gün içerisinde bankaya alacağını tahsil etmek için giden alacaklı, çekin karşılıksız çıkması vaziyetinde şunları yapmalıdır ; çek sahibi alacaklı yani hamil, çekin üzerine ödenmeme sebebini ve ibraz tarihini yazdırmalıdır. Banka iadeli taahhütle borçlu kişiye ihtarda bulunacaktır. Burada ayrı olarak bankanın alacaklı yerine hesap açacaktır. Bankanın borçluya yaptığı bu ihtardan sonraki 7 gün içerisinde çek ödemesi yapacak kişi, çek meblağını ve karşılıksız kalan bölümünü, gecikme üremi ile beraber bankaya yatırmalıdır. Bu ödeme de yapılmazsa, alacaklıya karşı icra davası açılabilecektir.
Bu noktada ise alanında uzman ve tecrübeli bir icra avukatı ile görüşerek konu ile ilgili bilgi ve yardım almak faydalı olacaktır.