Mirasçılık Belgesi Nedir ? Nasıl Alınır ?
Türk Medeni Kanunu’na göre, mirasbırakanın vefatı ile yasal veya atanmış mirasçılar Sulh Hukuk Mahkemeleri’ne ya da Noter’e giderek mirasçılık belgesi çıkarabilirler. Bu belge mirasbırakanın mirasından faydalanmak için kullanılan ve resmiyet arz eden bir belgedir. Mirasçılık belgesi 2011 yılının Mart ay’ına kadar yalnızca Sulh Hukuk Mahkelemeri tarafından verilebilirken, 2011 yılının Mart ay’ında yapılan düzenleme ile artık Noter’ler de mirasçılık belgesi verebiliyor.
Mirasçılık belgesinin bir diğer adı da veraset ilamı’dır. Miras hukuku’nun temelinde yer alan mirasçılar yalnızca Türk vatandaşı olmak kaydıyla mirasçılık belgesini alabilirler. Türk vatandaşı olmayan bir kişi Sulh Hukuk Mahkemesi’nden ya da Noter’den mirasçılık belgesi alamaz. Mirasçılık belgesi almak isteyen kişi Sulh Hukuk Mahkemesi’ne yapacağı başvuru ile önce yasal ya da atanmış mirasçı olduğunu kanıtlamalıdır. Yabancı uyruklu mirasçı sonrasında ise mahkemenin kararına göre mirasçılık belgesi alabilir.
Mirasçılık belgesinde hangi mirasçıya hangi oranda mal düşeceği bellidir. Mirasçılık belgesini mirasçılardan hepsi ayrı ayrı da alabilir ya da tek bir kişi de Sulh Hukuk Mahkemesi ya da Noter aracılığı ile bu belgeyi çıkarttırabilir. Mirasçılık belgesi mirasbırakanın vefatının ardından yaklaşık olarak 1 hafta içerisinde çıkarılmalıdır.
Mirasçılar, yasal ve atanmış mirasçılar olarak iki farklı grupta yer alır. Burada hukuken daha üstün haklara sahip olan mirasçılar saklı pay sahipleri yani yasal mirasçılardır. Atanmış mirasçılar da miras belgesini çıkarabilir. Atanmış mirasçılar, mirasçı olduklarını öğrendikten sonra 1 ay içerisinde mirasçı olmak için noter ya da Sulh Hukuk Mahkemeleri’ne başvuru yapabilir. Fakat buradaki belki de en önemli nokta, yasal mirasçıların atanmış mirasçının mirasçılık talebini kabul etmeleridir.
Mirasçılık belgesi ya da başka bir deyişle veraset ilamı ile ilgili olarak tüm sorularınızı alanında uzman ve deneyimli bir miras avukatı ile görüşerek daha detaylı bilgi alabilirsiniz.