Meslek Hastalığı Nedir ? Tazminatı Nasıl Alınır ?
Daha önceki makalelerimizde iş gücü kaybı ve iş gücü kaybı tazminatının nasıl alınacağına dair bilgileri vermiştik. Bu makalemizde de “Meslek hastalığı nedir ? Meslek hastalığına yakalanan işçinin hakları nelerdir ? İşçiler meslek hastalığı nedeniyle tazminat talep edebilir mi ? ” sorularının cevaplarını vereceğiz.
İşçilerin, işyerindeki olumsuz koşullar nedeniyle ya da işin şartlarında dolayı yakalanmış oldukları hastalığa meslek hastalığı adı verilir. İşçiler olumsuz koşullar nedeniyle yakalandıkları meslek hastalıkları yüzünden işverenden tazminat talep edebilecekleri gibi işverenlere karşı bir takım hakları da mevcuttur. Yine belirtmekte fayda var ki ; bir işçinin işvereninden hak talep edebilmesi için ilgili işyerinde resmi olarak yani sigortalı olarak çalışıyor olması gerekmektedir. Aksi takdirde kanun nezdinde de bir hak sahibi değildir, olamaz. İşçilerin meslek hastalığı ile ilgili hakları 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 16. maddesinde düzenlenmiştir.
Meslek hastalığı konusunda işçilerin en önemli yardımı da geçici iş göremezlik ödeneği kapsamında SGK tarafından ödenir. Bu ödemenin de alınabilmesi için yine işyerinde sigortalı olarak çalışmak gerekmektedir. Meslek hastalığı doktor raporuyla sabitlenen işçi SGK’ya iş göremezlik ödeneği için doktor raporuyla başvuru yaptığında bu ödemeyi alabilir.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çerçevesinde işçiyi gözetme sorumluluğu bulunan işverenin meslek hastalığı konusunda da işçiye karşı sorumlulukları bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi de yine ödemesi SGK tarafından yapılmayan işçinin bu ödemeyi işveren talep etme hakkıdır. Eğer işveren bu ödemeyi yapmaz ise işçi İş Mahkemesi’ne giderek dava açabilir.
Bu ve bunun gibi durumlarda, meslek hastalığına yakalanan ve ne yapacağını bilmeyen işçilerin alanında uzman ve deneyimli bir iş hukuku avukatı ‘ndan yardım alması yararlı olacaktır.