Maaşları Ödenmeyen işçinin Hakları Nelerdir ?
Maaşımı alamıyorum, asgari ücret 1400 tl ama patron 400 tl’yi geri getirmemizi istiyor. Mesaiye kalmamıza rağmen maaşlarımız doğru dürüst yatmıyor vb. birçok sorunlarla karşı karşıya kalan işçilerin 4857 sayılı İş Kanunu’na göre haklarını bu makalemizde dile getirmeye çalışacağız.
Maaşları ödenmeyen işçilerin hakları ile ilgili olarak İş Kanunu’nun 34. Maddesi şu ifadelere yer verir ;
Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Bu nedenle kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez. Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.
Bu işçilerin bu nedenle iş akitleri çalışmadıkları için feshedilemez ve yerine yeni işçi alınamaz, bu işler başkalarına yaptırılamaz.
Yani İş Kanunu diyor ki ; işçi’nin ücreti işveren tarafından sel, yangın, deprem vb. bir olağanüstü afet durumu olmadıkça 20 gün içerisinde ödenmezse işçi haklı konumda olarak işi yapmayabilir. Buna bağlı olarak işçilerin maaşları İş Kanunu’nda belirtildiği üzere ve iş sözleşmesi şartları nezdinde ödenmeyecek olursa İş Kanunu’nun 24/2-e maddesi gereğince işçi işten ayrılma hakkına sahip olacağı gibi o günkü alacakları dahilinde işverenden ayrıca kıdem tazminatı talep edebilir. Kıdem tazminatı ile ilgili olarak detaylı bilgi için “Kıdem tazminatı nedir ? Nasıl hesaplanır ?” makalemizi okuyabilirsiniz.
İşveren tarafından İş Kanunu’nda belirtildiği üzere 20 günlük sürede maaşını alamayan işçi işi yavaşlatma ya da işi yapmama hakkına sahiptir. Burada işveren işçiye gelerek “Neden işi bıraktın ? ” ya da ” Neden işi yapmıyorsun ?” gibi sorular soramayacağı gibi ” Bize karşı ayaklandılar” gibi cümlelerle de kendini savunamaz. Çünkü bu husus İş Kanunu çerçevesinde işçi’ye verilmiş olan bir haktır. İşveren eğer işçiye karşı ödemesini yapmadıysa hukuk nezdinde daima haksızdır. İşçi bu süreç içerisinde işe gelmiyorsa, işveren tarafından tutulan işe gelmeme tutanağı da hukuk nezdinde geçersizlik kazanır.
Maaşını Alamayan İşçi Ne Yapmalı ?
İşçi maaşını uzun bir süredir alamıyorsa istifa edebilir. İstifa sonunda ise maaşını, fazla mesai ücretlerini ve kıdem tazminatını işverenden alabilir. İstifa sonunda yalnızca ihbar tazminatı alamazlar. Maaşını uzun bir süredir alamayan işçi alanında uzman ve deneyimli bir iş hukuku avukatı ile görüşerek konu hakkında detaylı bilgi edinebilir.