işyerinde Psikolojik Baskı – Mobbing
Mobbing, kelime anlamı ile düşünce, inanç, cinsiyet, kıskançlık ve birçok farklı nedenle yapılan ve psikolojik terör olarak tanımlanan, bir ya da birden fazla kişi tarafından bir kişiye yönelik olarak yapılan psikolojik baskıya verilen isimdir. Mobbing sonrası kişiler özgüvenlerini ve öz saygınlıklarını kaybedebilir. Bu yüzden psikolojik baskı ya da bir diğer ismi ile mobbing davaları saldırının tanımı ve uygulamasına göre çeşitli cezai müeyyidelere tabiidir.
İşyerinde görülen mobbinglerde ise işveren ya da işyerindeki rütbeli kişi işçilere karşı bu uygulamayı sürdürebileceği gibi aynı zamanda işçilerden birisi bir kişiye ya da bir gruba karşı da mobbing yapabilir. Mobbing belirli amaçlar doğrultusunda işçiye karşı uygulanır. Örneğin işveren sırf istifa etsin de tazminat ödemeyeyim diye işçiye karşı mobbing uygulayabilir.
İşçilere karşı uygulanan mobbingler iletişim konusundaki saldırılar, sosyal ilişkilerdeki saldırılar, sosyal konuma yapılan saldırılar ve mesleki yaşama yapılan saldırılar olarak dört başlıkta incelenebilir. Dolayısıyla işyerinde mobbinge uğrayan kişinin kendini ifade etmesi zor bir durum alacağı gibi, konuşması sürekli kesilir, azarlanır ve küçük düşürülür. Yapmış olduğu her iş doğru ya da yanlış sürekli eleştiri odağındadır. Bazen kimseyle konuşturulmazken bazen de çevresindeki birçok kişi tarafından dışlanarak işten ayrılması için gerekli olan tüm psikolojik baskı yapılır.
İş sözleşmelerinde işçilerin işverene karşı sorumluluğu içerisinde yer alan sadakat’in yanı sıra, işverenin de işçilere karşı koruma sorumluluğu bulunmaktadır. Bu nedenle işçilerini çevreden gelen her türlü baskıya yönelik de korumalıdır. Mobbingin ortaya çıkması ya da tespit edilmesi durumunda ise tazminat davası yolu da açıktır. Mobbing davalarında ispat yükümlülüğü iddiayı ortaya atan kişiye aittir.
İşyerinde mobbing davaları detaylı inceleme gerektiren konular olduğundan burada alanında uzman bir iş hukuku avukatı ‘ndan yardım almak faydalı olabilir.