istirdat Davası Nasıl Açılır ?
İstirdat Davası, ile ilgili icra takibi başlatılmış borçlunun, bu takibe karşı çıkmamış veya karşı çıkmışsa de itirazının kaldırılmış olması hasebiyle tamamiyle ödemek zorunda kaldığı paranın iadesi için açabileceği bir dava türüdür. İcra İflas Yasayı’nun 72. Maddesinde tertip etmiştir.
İstirdat Davasında Müddet
İstirdat davası, borçlunun ödeme yaptığı tarihten itibaren bir sene içerisinde açılabilir. Bu müddet hak düşürücü nitelikte olup, davalı müddet itirazında bulunmasa dahi mahkemede kendi kendine incelenecek, dava müddetinde açılmamışsa müddet hasebiyle reddedilecektir.
istirdat Davasında Görev ve Yetki
Menfi tespit ve istirdat davaları, takibi yapan icra dairesinin bulunduğu yer mahkemesinde açılabileceği gibi, davalının yerleşim yeri mahkemesinde de açılabilir. İstirdat davası icra mahkemesinde değil, genel yetkili mahkemede açılır. Görevli mahkeme alacağın niteliğine göre özel görevli mahkemelerden biri veyahut genel görevli mahkeme olan asliye hukuk mahkemesidir.
Menfii Tespit Davasının istirdat Davasına Dönüşmesi
Borçlu, kendisi aleyhinde açılan icra takibinde borçlu olmadığının kanıtı için menfi tespit davası açmış, bu dava nezdinde önlem kararı alıp takibi durdurmamış ve bunun neticesi olarak borcu ödemişse, açılmış olan menfi tespit davasına istirdat davası olarak devam olunur.
istirdat Davasında Kanıt ve Netice
İstirdat davasında kanıt yükü davacıdadır. Davacı borçlu olmadığı halde ödeme yapmak zorunda kaldığını kanıtlamak zorundadır. Davacı borçlu olmadığını kanıt ederse dava kabul edilir. Borçlunun ödediği paranın dava harç ve giderleri ve davanın yargılama giderleriyle beraber iadesine karar verilir.