iş Kazası Tazminatı Hesaplama 2017
İş kazası adından da anlaşılacağı üzere işyerinde ya da bir iş üzerinde çalışırken, çeşitli nedenlerle meydana gelen kazalara verilen isimdir. Kazanın ardından işçiler hem maddi hem de manevi zarara uğradıklarını ortaya koyarak İş Mahkemelerinde tazminat davası açma hakkına sahip olmaktadır. Ayrıca işçi herhangi bir şekilde işe bağlı olarak kazaya maruz kaldıysa ve bu kaza sonucunda uzuv kaybı ya da ölüm gibi bir durumla karşı karşıya kaldıysa, işçinin ailesi de işverene karşı tazminat davası açabilme hakkına sahip olmaktadır.
İş Kazası Sonucunda İşçinin Yapması Gerekenler
İşe bağlı olarak kaza geçiren işçi ilk olarak bu durumu mahkemeye dilekçe ile başvurmak suretiyle bildirmelidir. İşçinin yaptığı bildirimin ardından İş Mahkemesi’ne bağlı kurum müfettişleri konuya ilişkin rapor hazırlayacak ve kazaya ilişkin tüm veriler ve bilgiler bu rapor üzerinde toplanacaktır. Bu kapsamda deliller ortaya konacak ve kazaya tanık olan kişiler mahkeme tarafından dinlenecektir.
İş Kazası Tazminatı Hesaplama
Mahkemenin yaptığı araştırmalar sonucunda son olarak işçinin maaşı, iş görememezlik durumu ve işçiye ait sigorta dökümü Sağlık Dairesi Başkanlığı’na gönderilecek ve iş görememezlik derecesinin de göz önünde bulundurulmasıyla işçinin geçirmiş olduğu kaza sonucunda işveren tarafından işçiye ödenecek olan iş kazası tazminatı hesaplanmış olacaktır.
Şayet kaza sonucunda işçi ruhsal ya da psikolojik olarak durumdan etkilenmişse, işçinin ailesi de işverene karşı manevi tazminat davası açabilir. Maddi tazminat davasından ayrı olarak açılan manevi tazminat davası da iş kazasının ardından işçinin yaşadığı olumsuz durumlar gösterilebilir.
İş kazası geçiren kişilerin alanında uzman bir iş ve sosyal güvenlik hukuku avukatı ile görüşerek bu konuda detaylı bilgi edinmesinde ve izlenecek hukuki yolları bilirkişi aracılığı ile kat etmesinde yarar vardır.