ihbar Tazminatı Nedir ? Nasıl Alınır ?
İhbar tazminatı hem işçi hem de işveren için geçerli olan, iş sözleşmesinin feshini sonlandıracak tarafın 4857 sayılı İş Kanunu’nda belirtilen ihbar süresi içerisinde karşı tarafa verilen bilgidir. Örnek verecek olursak işçi iş yerinden ayrılmak istiyorsa bu durumu İş Kanunu’nda belirtilen süre içerisinde ya da işveren işçiyi işten çıkaracaksa bu durumu işçiye yine İş Kanunu’nda belirtilen süre içerisinde bildirmesi gerekmektedir. Bunun nedeni her iki tarafın da mağduriyetini önlemektir.
İhbar süreleri İş Kanunu’nda 6 ay ya da daha az kıdemli bir işçi 2 hafta önceden iş sözleşmesini feshedeceğini işverenine belirtmek zorundadır. Yine bu süre işveren için de geçerlidir. İşveren de 6 ay ya da daha az kıdemli işçiye en az 2 hafta önceden iş sözleşmesini feshedeceğini bildirmekle yükümlüdür. Tarih sıralamasını ise maddeler halinde vermek daha doğru olacaktır :
- 6 ay yahut daha kısa işyerinde çalışmış bir işçi 2 hafta önceden,
- 6 ay ve 1,5 yıl arasında işyerinde çalışmış olan bir işçi 4 hafta önceden,
- 1,5 yıl ile 3 yıl arasında işyerinde çalışmış olan bir işçi 6 hafta önceden,
- 3 yıl ve daha fazla işyerinde çalışmış olan bir işçi ise işten ayrılacağını 8 hafta önce işverene bildirmekle yükümlüdür. Yukarıdaki paragrafta da belirttiğimiz üzere bu husus aynı zamanda işveren için de geçerlidir.
ihbar Tazminatı Nasıl Hesaplanır ?
4857 sayılı İş Kanunu işçilerin işverenlerden kazandıkları tazminatları işyerinde resmi olarak çalışmış oldukları süreleri göz önünde bulundurarak hesaplamayı uygun görür. Nitekim ihbar tazminatı hesaplamasında da yine bu durum geçerlidir. Bu kapsamda ; 6 ay ya da daha kısa süre işyerinde çalışmış olan bir işçi aylık brüt maaşının 2 haftalık miktarını, 6 ay ile 1,5 yıl arasında iş yerinde çalışmış olan bir işçi aylık brüt maaşının 4 haftalık miktarını, 1,5 yıl ile 3 yıl arasında işyerinde çalışmış olan bir işçi aylık brüt maaşının 6 haftalık miktarını ve işyerinde 3 yıl ve üzeri çalışmış olan bir işçi aylık brüt maaşının 8 aylık miktarını işverenden talep edebilir.
Şayet işveren bu tazminatı ödemezse konu işçi İş Mahkemesi’ne gider ve hakkını arayabilir.