iş Gücü Kaybı Tazminatı Hesaplama
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu içerisinde değerlendirilen iş gücü kaybı, işyerinde çalışırken kaza geçiren işçilerin ruhsal veya bedensel anlamda zarar görmeleri sonucunda ortaya çıkmaktadır. Peki işyerinde kaza geçiren ve iş gücü kaybına uğrayan işçi ne yapmalıdır ? İşverene karşı iş gücü kaybı tazminatı açılabilir mi ? İşçinin hakları nelerdir ? Bu makalemizde işyerinde ya da çalıştığı yerde iş kazası geçirip iş gücü kaybına uğrayan işçilerin neler yapabileceği ile ilgili bilgiler vereceğiz.
İşverenin vermiş olduğu bir işi yaparken, iş mevzuatında düzenlendiği üzere çocuğu emzirmek için kadının işyerinden ayrıldığı süre içerisinde ya da işçilerin işverene ya da kuruma ait bir araçla bir işe giderken geçirdikleri kaza sonucunda işçilerin ruhen ya da bedenen uğradıkları iş gücü kaybı, kaza sonucunda ilgili sağlık kuruluşundaki doktorun vermiş olduğu rapor göz önünde bulundurularak ve işçilerin maaşları baz alınarak iş gücü kaybı tazminatı İş Mahkemesi tarafından hesaplanarak işveren tarafından işçilere ödenir.
İş gücü kaybı tazminatı için vücuttaki kusur oranı %10’un üzerinde olmalıdır. Yani %10 ve üzerinde doktor raporuyla sabit olmak üzere iş gücü kaybı yaşayan işçiler iş gücü kaybı tazminatı almaya hak kazanabilirler. Buradaki en önemli nokta yine işçinin işyerinde resmi olarak çalışıyor olmasıdır. Bu ne demek ? Yani işçi işyerinde sigortalı olarak çalışıyor olmalıdır. Devletin kayıtlarında olmayan ya da gayri resmi olarak işyerinde çalışan işçiler iş gücü kaybı tazminatı talep edemezler.
Sürekli iş göremezlik raporu alan işçilere ise yine 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereği maaşlarının %70’i oranında aylık ödeme yapılır. Sigortalı olarak çalışan işçiler ayağa kalkamayacak kadar ağır yara almışlar ise bu noktada İş Mahkemesi kararı ile maaşları %100’e kadar yükseltilebilir. Bu noktada iş gücü kaybına uğrayan bir işçinin alanında uzman bir iş hukuku avukatı ile görüşerek tazminat konusunda yardım alması faydalı olacaktır.