Çekişmeli Boşanma Davası
Sadakatsizlik, darp, terk etme vb. durumlar yüzünden eşler arasında meydana gelen problemlerin çekişmeye dönüşmesiyle meydana gelen boşanma davalarına verilen isimdir. Çekişmeli boşanma davalarında eşler mal paylaşımı, velayet, nafaka ve tazminat gibi birçok hususta anlaşamazlar. Eşlerden birisi davacı olmak suretiyle boşanma davasını açar. Boşanma davası bir nedene bağlı olarak açılır ve davacı boşanma nedenini mahkemeye ispat etmekle yükümlüdür.
Davacı Aile Mahkemesi’ne yaptığı başvuruyla boşanma davasını resmen açmış olur. Davalı ise mahkeme tarafından gönderilen tebligat ile davayı öğrenir. En çok sorulan sorulardan birisi de boşanma davasında davalı mı olmak daha iyidir, davacı mı olmaktır. Bu noktada aslında bir fark bulunmamaktadır. Çünkü mahkeme sadece davacıyı dinleyip ona göre karar vermez. Davalıyı da dinler, kanıtlar ortaya konulur, tanıklar dinlenir ve mahkeme en sonunda kararını verir. Davacı olmanın dezavantajı ise iddia edilen durumun mahkeme nezdinde ispatlanmasıdır. Kısacası boşanma davasında davacı olmak ile davalı olmak arasında bir fark bulunmamaktadır.
Çekişmeli boşanma davalarında da mahkeme hem davalıyı hem de davacıyı dinleyecek, araştırma gerektiren bir husus söz konusu olduğunda bilirkişilerden yardım alacak, gerekli bilgileri toplayacak, davalı ve davacının kusurlarını belirledikten sonra kararını verecektir. Çekişmeli boşanma davalarında avukatın rolü büyüktür. Nitekim boşanma avukatları ortaya koydukları emsal kararlarla ve uygulamada ortaya koydukları performanslarla ters giden bir davayı lehinize çevirebilmektedir.
Çekişmeli boşanma davaları, anlaşmalı boşanma davalarından çok daha farklı yöntemlerle görülür. Örneğin ; anlaşmalı boşanma davalarında nafaka, velayet, tazminat ve mal paylaşımı gibi birçok husus anlaşmalı boşanma protokolünde imza altına alınırken, çekişmeli boşanma davalarında bu konular için ayrı ayrı davalar açılabilir. Örnek vermek gerekirse, mal paylaşımı boşanma davasının ardından gerçekleştirilir. Ya da boşanma davasının ardından eşler birbirlerine karşı yönelttikleri suçlamalarla karşı taraftan maddi ya da manevi tazminat talebinde bulunabilir.
Çekişmeli boşanma davaları uzun bir süreçtir. Anlaşmalı boşanma davaları gibi kısa süre içerisinde sonuçlanmaz. Çekişmeli bir boşanma davası en az 6-7 celsede sona erer. Bu celseler arası da 3 ay kadardır. Yani en erken biten çekişmeli boşanma davası 1,5 ile 2 yıl arasında sonuçlanır.
Çekişmeli boşanma davasında taraf olacak kişilere önerimiz deneyimli ve alanında uzman bir boşanma avukatı ile anlaşmak ve çalışmak olacaktır.