Boşanma Davasında Mal Paylaşımı

Boşanma Davasında Mal Paylaşımı

Boşanma davası sürecinde eşler arasındaki ihtilaflardan ve boşanma avukatlarına sorulan sorulardan en önemlisi belki de mal paylaşımının nasıl yapılacağıdır. Aslında Medeni Kanunumuzda mal paylaşımının nasıl yapılacağına yönelik düzenlemeler taşınmazlardan, düğünde takılan altınlara kadar, bankadaki paradan, yatırımlara kadar ayrı ayrı düzenlenmiştir. Şimdi gelin hep birlikte boşanma davasında mal paylaşımı nasıl yapılır görelim.

2002 yılında getirilen edinilmiş mallara katılma rejimi ile evlilik içerisinde alınan tüm mallarda kadınlar da hak talep edebilir konuma geldi. 2002 yılından önce malları kim aldıysa ve tapu kimin üzerineyse boşanmada karşı taraf herhangi bir mal paylaşımı talep edemiyordu.

Anlaşmalı boşanma davalarında mal paylaşımı konusu eşler arasında düzenlenen anlaşmalı boşanma protokolünde imza altına alınırken, çekişmeli boşanma davalarında bu husus edinilmiş mallara katılma rejimi adı altında mahkemenin alacağı karara bırakılmıştır. Kanun koyucu evlilik içerisinde alınan tüm eşyaların, malların yarı yarıya olduğunu edinilmiş mallara katılma rejiminde ifade eder.

Evlilik sözleşmesi yapılarak da evlilik öncesi mal paylaşımı yapılabilir. Buna göre olası bir boşanma durumunda evlilik sözleşmesindeki maddeler göz önünde bulundurularak mal paylaşımı yapılacaktır.

Mal Ayrılığı Rejimi ve Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi Arasındaki Farklar

Mal ayrılığı rejimi 2002 yılında düzenlenen yeni mal paylaşımı yasası ile tarihe karıştı. Mal ayrılığı rejiminde evlilik içerisinde alınan ev, arsa, araba vb. birçok maldan kadın hak iddia edemiyordu. Çünkü tapu kimin adınaysa, mal kimin üzerineyse boşanırken de mal o kişiye aitti. Edinilmiş mallara katılma rejimi ile 2002 yılında bu olay tarihe karıştı ve kararın resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle kadınlar da artık evlilik içerisinde alınan tüm mallar üzerinde hak talep edebildi. Buna göre 2002 yılında yürürlüğe giren bu yasa ile evlilik içerisinde alınan tüm malların yarısı erkeğin yarısı kadının oldu.

Boşanma davalarında mal paylaşımı hususu çok detaylı ve inceleme gerektiren bir konu olup, burada alanında uzman bir boşanma avukatı ile çalışmak faydalı olacaktır.