Askerlik Sonrası işe Geri Dönüş ve işçinin Yasal Hakları
Askerlik nedeniyle işten ayrılan işçinin kıdem tazminatı ile ilgili işverenden alacaklarını talep etmesinin ardından ikinci konumuz askerlik sonrası işçinin işe geri dönüşü ve yasal hakları ile ilgili olacak. İşçiler tarafından en çok merak edilen sorula arasında yer alan “Askerden sonra eski işyerimde çalışabilir miyim ?” sorusu ve işçinin askerden sonra eski işyerinde çalışmak için yapabileceklerini bu makalemizde anlatmaya çalışacağız.
Askerlik vazifesinin gelmesi hem işveren hem de işçi açısından aslında zor günlerin habercisi oluyor. Nitekim işveren işçinin yerini doldurmak için ve kıdem tazminatı ödemesi için zor durumda kalırken, işçi ise askerlik sonrası yerinin doldurulmasından dolayı işsiz kalacağı düşüncesiyle psikolojikmen etkileniyor. Bu yüzden toplumumuzda işten ayrılırken “Kıdem tazminatı almayayım da askerden sonra da çalışırım” gibi bir algı oluyor. Aslında bu düşünce ciddi derecede yanlış bir düşünce. Çünkü işveren size bu parayı ödemek zorunda, yani kıdem tazminatı her işçinin hakkıdır. Toplumumuzda oluşan bu yanılgıya İş Kanunu’nun 31. Maddesi şu şekilde cevap vermektedir :
Herhangi bir askeri ve kanuni ödev dolayısıyla işinden ayrılan işçiler bu ödevin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek istedikleri takdirde işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe almak zorundadır. Aranan şartlar bulunduğu halde işveren iş sözleşmesi yapma yükümlülüğünü yerine getirmezse, işe alınma isteğinde bulunan eski işçiye üç aylık ücret tutarında tazminat öder.
Askerden Dönen İşçi Eski İşyerine Nasıl Başvuru Yapmalıdır ?
Askerden sonra eski işyerinde çalışmak isteyen işçi, 2 ay içerisinde eski işyerine dilekçe ile yeniden çalışmak istediğini belirten bir başvuru yapmalıdır. Burada yukarıdaki maddeyi dilekçenize eklemek sizin yararınıza olabilir. Kurum sizin verdiğiniz dilekçeye iki farklı şekilde cevap verebilir. Birincisi çalıştığınız yerin doldurulduğunu ve şu an size göre iş olmadığını belirtir. Burada yapılacak şey ise, kurumun iş ilanlarını takip etmek ve size göre iş olduğunda yeniden başvurmaktır. Sizi yeniden reddetmeleri halinde konuyu İş Mahkemesi’ne götürebilirsiniz. İkinci ihtimal ise sizi işe yeniden alabilirler.
İlk ihtimalin oluşması durumunda yani size göre iş varken işyeri sizi işe almamak için çeşitli bahaneler uyduruyorsa burada alanında uzman bir iş hukuku avukatı ile görüşerek hukuki alanda ne gibi adımlar atılabileceğini öğrenebilirsiniz.