Apartman Görevlilerinin işe iade Davası
Apartman görevlileri ya da başka bir deyişle bina görevlileri 4857 sayılı İş Kanunu’na tabiidirler ve sigorta primleri işçi statüsü üzerinden yatırılır. Bu nedenle apartman görevlilerinin de aynı işçiler gibi iş sözleşmelerinde genellikle süresiz olarak çalışacaktır vb. bir ibare bulunur ya da süreli olarak çalışmayacağı iş sözleşmelerinde belirtilir. Daha önceki makalelerimizde işe iade davası ile ilgili olarak çeşitli bilgiler vermiş ve bu davaların nasıl açılabileceğini belirtmiştik. Bu makalemizde ise apartman görevlilerinin haksız nedenlerle işten ayrılmak zorunda bırakılmaları durumunda kat edecekleri hukuk yollarını anlatmaya çalışacağız.
İşe iade davalarının açılabilmesi için öncelikli şartın iş sözleşmelerinde işçinin süresiz şekilde çalışmak olduğunu bildirmiştik. Yani dönemsel iş sahipleri ya da belirli süre işte çalışabilecek kişiler işe iade davası açamazlar. İşe iade davasının açılabilmesi için aslolan şart, bir işçinin süre belli olmaksızın işyerinde çalışması ve haklı ya da haksız nedenlerle işten çıkarılmasıdır.
Apartman görevlileri de genel itibariyle iş sözleşmelerinde de belirtildiği üzere süresiz şekilde çalışmış olduklarından işe iade davasını açabilirler. Apartman görevlilerinin işe iade davası ile ilgili olarak Yargıtay’ın 08.10.2007 tarihli ve esas 2007/11611 kararında davayı açan bina görevlisinin haklı olduğu ve işe geri dönmesi gerektiği yüksek yargı tarafından kararlaştırılmış ve görevlinin işe dönmemesi durumunda kendisine 6 aylık maaş miktarı kadar ödeme yapılmasına hükmedilmiştir. Karardan da anlaşılacağı üzere apartman görevlileri hukuksuz bir dayatma ile karşı karşıya kaldıklarında yargı yoluna giderek haklarını mahkemelerden talep edebilirler.
Bina görevlisi bu konuda ne yapacağını bilmiyorsa ve nasıl dava açacağı hakkında bir fikir sahibi değilse alanında uzman bir işe iade avukatı yardımıyla dava açılabilir ve apartman görevlisi hakkını alabilir.