Aile Konutu Şerhi Nedir ?
Boşanma davası mal paylaşımı adlı makalemizde aslında aile konutu şerhi konusuna çok kısa da olsa değinmiştik. Bu makalemizde ise ” Aile konutu şerhi nedir ? Aile konutu şerhi uygulaması nasıl yapılır ? Aile konutu şerhi uygulaması neden ve hangi durumlarda yapılır ? ” Bu ve bunun gibi soruların yanıtların vermeye çalışacağız.
Aile konutu şerhi, evlilik içerisinde alınan bir daire’nin ya da evin, diğer eşin rızası olmadan kiralanamayacağını ya da satılamayacağını belirten ve üzerinde herhangi bir şekilde işlem yapılamayacağını gösteren belgeye verilen isimdir. Aile konutu şerhi uygulamasında evlilik içerisinde alınan bir evin ya da daire’nin satışı ya da kiralanması durumunda Aile Mahkemesi olaya el atarak kiralama ya da satış sözleşmesini iptal edebilir ve konuyu ailenin çıkarı içerisinde çözüme kavuşturabilir.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda aile konutu, ailenin barınma ihtiyacını karşılayan ve ailenin yaşamını sürdürdüğü gayrimenkul olarak açıklanmıştır. Bu kapsamda aile konutunun edinilmiş mallara katılma rejimi doğrultusunda ya da evlilik öncesi alınmış olması gayrimenkulun aile konutu olduğu gerçeğini değiştirmez. Aile konutu şerhi konusunda merak edilen konulardan bir diğeri de, tapu sicilinde arsa olarak görünen gayrimenkul’a aile konutu şerhi’nin konulup konulamayacağı ile ilgilidir. Bu konuya yine Aile Mahkemesi karar verecektir lakin ; aile’nin yaşadığı yerin arsa olarak görünmesi konusunda şu an’a dek Yargıtay’a da intikal eden bir dava olmamıştır. Dolayısıyla bu konuda da sorun olmayacağı kanaatindeyiz. Buna mukabil olarak paylı mülkiyet davalarında da aile konutu şerhi uygulaması yapılabilir.
Aile konutu şerhi, ailenin sürekli yaşadığı yer olarak mahkemelerde ortaya çıktığından yazlık, bağ vb. kısa süreli yaşanan yerler Aile Mahkemeleri’nde aile konu şerhi kapsamında yer almazlar. Şayet 6 ay orada 6 evde yaşanması gibi durumların söz konusu olmasında ise aile bireyleri durumu kanıtlayarak bu gibi yerler için de aile konutu şerhi çıkarabilirler. Fakat yine bilinmelidir ki bu husus istisnai örneklerden ibarettir.
Mahkemeler eşlerin birbirinden ayrı yaşaması durumunda ya da çeşitli nedenler gerekçesiyle evden uzaklaştırılan eşin evden ayrılması durumlarında ortak yaşanılan konutu aile konutu olmaktan çıkarmaz. Bunun nedeni ise art niyetli ev sahibi eşin evi satmasının ya da kiralamasının önüne geçmektir.
Aile konutu şerhi genel itibariyle boşanma davalarında ortaya çıktığı için bu kapsamda alanında uzman ve deneyimli bir boşanma avukatı ile görüşmek yararlı olacaktır.