Araç Değer Kaybı Tazminat Davası Nasıl Açılır ?
Araç değer kaybı ve kaza neticesi aracın değer kaybetmesi karşısında onarım gören aracın ikinci el ücretinde yaşanacak düşme nedeniyle fertler sıklıkla mağduriyet yaşayabilmektedir. Her ne kadar kazada sigorta ve kasko tarafından kaza sonrası oluşan parasal zarar karşılanmış olsa dahi, kazazedenin aracında oluşan değer kaybı ancak araç değer kaybı tazminatı talebiyle tazmin edilebilmektedir.
Araç Değer Kaybı Tazminatı Nedir?
Kaza sonrası aracın ikinci el ücretinde kazadan kaynaklı düşüş yaşanmaktadır. Kazasız bir aracın ikinci el değeri ile kaza yapan aracın ikinci el ücreti arasında oluşan farkın giderilmesi araç değer kaybı tazminatı olarak adlandırılmaktadır. Kaza sonrası araçta oluşan parasal zarar sigorta ve kasko tarafından karşılanmış olsa da, bu sadece kazaya ait zararın giderilmesini amaçlar. Lakin kazalı araç değer kaybı yaşamaktadır. Sözgelimi aynı özelliklere sahip kazasız bir aracın ikinci el ücreti ile kaza yapan aracın ikinci el ücreti arasında oluşan tutar, kazazedenin mağdur olmasına sebebiyet vermektedir. Bu vaziyet kaza sonrası değer kaybı tazminatı için dava açılmasına imkan sağlar.
Araç Değer Kaybını Kasko ve Sigorta Karşılar Mı?
Ne yazık ki aracın değer kaybı yaşaması durumlarında ne trafik sigortası ne de kasko şirketi, araçta oluşan değer kaybını ödemez. Sigorta ve kaskonun temel emeli kaza sebebiyle oluşacak maddi ve içsel zararların karşılanması olsa da, araç değer kaybının tazminatı bu kapsamda bulunmaz. O yüzden kazalarda araçta oluşacak değer kaybı için araç değer kaybı davası açılması gerekmektedir.
Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?
Kasko ve sigorta tarafından araçta oluşan değer kaybının ödenmiyor oluşu nedeniyle mağdur olan kişiler, aracın ikinci el ücretinde oluşan değer kaybının tespiti için bu davayı açabilmektedirler. Burada en ehemmiyetli husus kazadaki kusur oranlarıdır. Açılacak davada karşı taraf kazada kusura sahip olmadığını ve kusuru bulunmadığını kanıtlamak zorundadır. Ters durumda kazada kusurlu kişi, olan değer kaybını ödemekle yükümlüdür.
Araç Değer Kaybı Davası Kime Karşı Açılır?
Araç değer kaybına ilişkin tazminat alabilmeniz için açacağınız davada davalı kişi, kazaya neden olan kusurlu karşı taraftır. Bu davalar sigorta veya kasko şirketlerine değil, kazada kusurlu olan karşı tarafa açılır. Burada kusurlu tarafın şirket aracı veyahut kişisel araç olması tazminat alınabilmesi açısından ehemmiyet arz etmez. Kusurlu kişinin şirket aracıyla yaptığı kazalarda değer kaybı davası şirkete açılmalıdır.
Araç Değer Kaybı Arzuhali Nasıl Hazırlanmalıdır ?
Araç değer kaybı davalarında en ehemmiyetli husus, adli sürecin doğru yürütülmesidir. Bu noktada fertlerin mağdur olmamaları için doğru bir süreç idaresi yapmaları gerekir. Ters vaziyette aracın değer kaybetmesinden doğan zararın tazmin edilmemesi mevzubahis olabileceği gibi, üstüne bir de dava giderleri ve vekalet fiyatları gibi parasal kayıp yaşanabilir. Değer kaybı davası açmadan önce kesinlikle uzman bir hukukçu tarafından destek alınması bu bağlamda ehemmiyetlidir.
Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır ?
Aracınızla yaptığınız kaza sonrası karşı tarafın kusuru sebebiyle aracınızda oluşan değer kaybının hesaplanması mertebesinde bir çok değişken bulunur. Aracınızın modeli, markası, kilometresi, imalat senesi, hasar geçmişi olup olmadığı, varsa hasar geçmişinin niteliği, trafiğe çıkış tarihi, ikinci el rayiç ücreti… gibi bir çok husus değer kaybı davalarında dikkate alınarak hesaplama yapılır.
Araç Değer Kaybı Zamanaşımı Müddeti
Araş değer kaybının tahsil edilmesi açısından dava açma müddeti iki sene olmaktadır. Burada iki yıllık müddet kazanın gerçekleştiği tarihte başlar. Kaza tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde araç değer kaybı davası açmamanız durumunda dava açmaya yönelik hakkınız ortadan kalkar.