Ödenmeyen Senetler Nasıl Tahsil Edilir ?
Ticari hayat içerisinde tüccarların en sık karşılaştığı meselelerden birisi de ödenmeyen senetlerdir. Peki ödenmeyen senet nasıl tahsil edilir ? Cezası var mıdır ? Adli manada ne gibi yaptırımlara tabiidir. Bu yazımızda bu ve bunun gibi suallerin cevaplarını vermeye çalışacağız.
Evvela senetin ne olduğunu izah edelim. Senet bir borç vesikasıdır. Üzerinde atılan tarihin günü geldiğinde borcun ödeneceği belirtilir. Şayet senedin üzerinde yazılan tarih geldiğinde, borçlu borcunu ödememiş ise bu noktada alacaklı olan kişi banka yoluyla borçluya protesto çekmelidir. Bu kapsamda borçlu, bankalar havuzunda riziko vaziyetinde kalmamak için, banka sicil notunun (Findeks notu) düşmemesi için ve olası bir vaziyette bankalardan kredi almak vaziyetinde kalacağı vakit bankalardan red yanıtı almamak için borcunu ödeyebilir.
Senette belirtilen tarih günü geldiğinde muaccel vaziyete düşer. Başka bir deyişle ödenmesi gerekir. Şayet borç ödenmezse temerrüde düşer ve ürem işlemeye başlar.
Eğer banka’dan çekilen protesto’ya karşın borçlu borcunu ödememişse alanında uzman ve tecrübeli bir icra avukatı ile alacaklı borcunu tahsil edebilir. Avukatınız sizden aldığı vekalet neticesinde icra işlemlerini yürütecek ve legal takip neticesinde borçlu üzerinde yer alan hacze kabil gayrimenkul ve taşıt varsa bunlar üzerinde ihtiyadi önlem talebinde bulunacaktır.
Senedin Ödenmeme Cezası
Aslında adli manada senedi ödemeyen bir kişi için yaptırım bulunmamaktadır. Başka bir deyişle mapus cezası vs. rastgele bir cezası yoktur. Yalnız yukarıda da belirttiğimiz gibi bu borç icra takibi yolu ile tahsil edilebilir. Bu vaziyete kural dışı olarak 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nda taahhüd-i ihlal ve yediemini suistimal başlıkları altında mapus cezası mevcuttur.