Tapudaki Haciz Nasıl Kaldırılır ?
Alacağını borçludan vaktinde tahsil edemeyen alacaklı, İcra Dairesi aracılığıyla bir icra takibi başlatır. İcra Dairesi tarafından borçluya ödeme buyruğu gönderilir. Bu süreç içerisinde borçlu borcunu hâlâ ödemeyecek olursa, alacaklı alacağı için borçlunun üzerinde bulunan taşınır ve taşınmaz malları üzerinde haciz hakkına sahip olacaktır.
Alacaklı tarafından borçlu kişiye yönelik yaptırım olarak ortaya çıkan haciz işlemi neticesinde, borçlu üzerinde bulunan taşınır veya taşınmaz malların satışı da engellenmiş olacaktır. Haciz işleminin gerçekleştirilmesi için alacaklı bizzat veyahut alacaklının vekili olan avukat tarafından tapu müdürlüğüne bu talebin yapılması gerekecektir. Böylelikle alacaklı haciz işleminin devamında borçlu üzerindeki malların satışı ile alacağını tahsil edebilecektir.
Tapuya Haciz Nasıl Konulur ?
Tapu üzerindeki haciz işlemi, alacaklı kişinin açmış olduğu icra takibinin netleşmesinin hemen peşinden olası olacaktır. Haciz işlemine karşı çıkılmaması vaziyetinde veyahut edilse dahi haciz işleminin alacaklının lehine sonuçlanması ile tapuya haciz işlemi konulabilir.
Alacaklı veyahut alacaklının vekili İcra Müdürlüğü’nden borçlu üzerindeki taşınır ya da taşınmaz malların haczedilmesini talep eder. Talebi kabul eden İcra Müdürlüğü hazırlamış olduğu müzekkere ile taşınır ya da taşınmaz borçlu üzerinde bulunan malın haczedilmesini ister. İşlemler neticeninde borçlu kişi haczedilen mallar üzerinde satış işlemi gerçekleştirilemez. Alacaklı da malın paraya dönüştürülmesi ile alacağını tahsil eder.
Tapudaki Haczin Kaldırılması
Bunun için iki yol vardır ;
- Ya haczin kaldırılması alacaklı tarafından isteyecektir,
- Ya da haczin kaldırılması 2004 sayılı İcra ve İflas Yasayı’nda belirtilen müddetlerin geçmesiyle mümkün olacaktır.
Haciz işleminin kaldırılabilmesi için borçlu ya borcunu öder ya da belirttiği tarihte borcu ödeyeceğini taahhüt eder. Alacaklı ya da alacaklı vekili İcra Müdürlüğü’ne yaptığı fekki talebi ile tapudaki haczin kaldırılmasını isteyebilir.
2004 sayılı İcra ve İflas Yasayı’na göre ise taşınır mallarda 1 sene içerisinde, taşınmaz mallarda ise 2 yıl içerisinde borçlunun borcu ödememesi vaziyetinde malların paraya çevrilmesi işlemi gerçekleştirilecektir. Bu müddet içerisinde malların paraya çevrilmemesi vaziyetinde ise haciz kalkacaktır. Lakin ; alacaklının yine talebi üzerine mallar için yeni haciz işlemi koyulabilecektir. Bu süreçte alacaklıların ya da borçluların alanında uzman ve tecrübeli bir icra avukatı ile çalışması faydalı olacaktır.