Adli Sicil Kaydı Nedir ? Nasıl Silinir ?
Kişiler ile ilgili verilen ve muhtevanında netleşmiş ceza ve güvenlik önlemlerinin bulunduğu mahkeme kararlarının kaydedildiği sisteme adli sicil sistemi isimi verilir. Halk arasında sabıka kaydı denilen adli sicil kaydı ise devletin tuttuğu ceza kayıtlarına verilen isimdir.
Adli sicil kaydına kişinin işlemiş olduğu bir suç hasebiyle mahkeme kararı netleşmeden kayıt yapılmaz. Adli kaideler neticesinde ceza ve güvenlik önlemleri sicil kaydına işlenirken, kararın izah etmesinin geri bırakılması vaziyetlerinde daha karar netleşmediği için adli sicil kaydına bir giriş yapılmaz.
Hangi Bilgiler Adli Sicil Kaydına İşlenir ?
Mahkumiyet kararları, mahkumiyetin bittiğini gösteren tahliye kararı, koşullu beraat kararı, mapus cezasının ertelenmesi kararı, adli para cezası kararı, belirli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmak neticesi mahkumiyet kararı ile bağlantılı olmak kaydıyla verilen, belirli hak veyahut yetkilerin bir iş ya da bu işe ait icranın yasaklanması da adli sicil kaydına işlenir.
Bu hususların dışında, bir Türk yurttaşı hakkında yabancı bir mahkeme tarafından verilen mahkumiyet kararı eğer Türk Hukuku itibariyle da hak yaralanmalarına sebep oluyorsa Cumhuriyet savcısının talebi üzerine mahkeme tarafından gerek görüldüğü takdirde onaylanan karar da adli sicil kaydına işlenir. Ayrı olarak ceza mahkumiyetini ortadan kaldıran yakıntıdan vazgeçme ve etkin pişmanlık hususları da sicil kaydına işlenir.
Ceza zamanaşımının dolması hususu da yeniden adli sicil kaydına işlenen vaziyetlerden biridir. Diğer taraftan, genel ve özel aflar da adli sicil kaydına işlenir. Ayrı olarak Askeri Mahkemeler tarafından verilmiş mahkumiyetlerdeki feri cezalar da adli sicil kaydına işlenir.
Adli Sicil Kaydı Ne Vakit ve Nasıl Silinir ?
Adli Sicil Yasayı’nda bu husus açık ve net bir şekilde ortaya konulmasına rağmen, pratikte yapılan uygulamalara Yargıtay el atmış ve bu hususları içtihatlar yoluyla gidermiştir. Bu kapsamda adli sicil kayıtları şu üç vaziyette silinebilir :
- Şayet kişiye verilmiş olan mahkumiyet kararının infazı bitirmişse adli sicil kaydı infazın bitirmesiyle spontane silinir.
- Ceza Mahkumiyetini bütünüyle ortadan kaldıracak olan yakıntıdan vazgeçme ve etkin pişmanlık vaziyetlerinde da adli sicil kaydı silinir.
- Ceza zamanaşımının dolması veyahut kişinin vefat etmesi vaziyetlerinde da adli sicil kaydı silinmektedir.
Bu ve bunun gibi ceza hukuku konularında uygulamalarda doğan mağduriyetlerin giderilmesi için alanında uzman bir ceza avukatı ile görüşmek ve kendisinden adli destek almak kişi hesabına yararlı olacaktır.