Hollanda’da Boşanmanın Türkiye’de Tanınması
” Hollanda’da boşandım Türkiye’de nasıl boşanırım ? Türkiye’de evlendim Hollanda’da boşandım ama Türkiye’de evli görünüyorum, ne yapmam gerekiyor ? ” vb. soruların sıkça sorulmaya devam ettiği şu günlerde bizde gurbetçi vatandaşlarımızın yurtdışında yaptıkları boşanma işlemlerinin Türkiye’de nasıl tanıtılacağı ile ilgili olarak bir makale hazırlama gereği duyduk. Bu makalemizde, yurtdışında boşanan kişiler Türkiye’de nasıl boşanır, Türkiye’ye gelmeden boşanmak mümkün mü, Türkiye’de boşanmak ne kadar sürer, gibi soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.
Öncelikle hemen merak edilen sorulardan birine cevap verelim. Yurtdışında yapılan boşanmalar peyderpeyi Türkiye’de geçerli sayılmaz. Nedeni ise uluslararası hukuk’a göre her ülkenin yasaları, kendi sınırları içerisinde geçerlidir. Bu yüzden Almanya’da ya da Hollanda’da verilmiş bir karar Türkiye’de de kabul edilmiş sayılmaz. Peki kabul edilmesi için ne yapmak lazım ? İşte bu noktada devreye tanıma tenfiz davaları giriyor. Yurtdışında verilen kararların Türkiye’de tanınması için açılan davalardır tanıma tenfiz davaları. Peki tanıma tenfiz davaları nasıl açılacak ? İşlemleri neler ? Ne kadar sürer ? Şimdi de bu soruların cevabını verelim.
Öncelikle Türk Mahkemeleri sizden haliyle yurtdışındaki boşanmanızı Türkiye’de tanıtmak için belirli belgeler ister. Kabaca dile getirecek olursak, Türk Mahkemesi size der ki ; “Kardeşim orada boşandığını bana kanıtla”. Bu kapsamda sizden Hollanda’da gerçekleştirmiş olduğunuz boşanma davasının kararını yani boşanmanın gerçekleştiğini gösteren belgenin aslını ya da bu belgenin noter tasdikli bir kopyasını hazırlamanızı ister, bu birinci belge. İkinci belge ise apostil şerhi adı verilen ve yurtdışında yapılan boşanma davalarının Türkiye’de tanınması için gerekli olan evrak, bu da ikinci belge. Bu iki belgeyi aldıktan sonra yeminli tercüman ya da noter’de Türkçe’ye tercüme ettirmeniz gerekiyor. Tercüme işleminin tamamlanmasının ardından ise bu belgelerin asıllarını ve tercüme edilmiş hallerini konsoloslukta onaylattıktan sonra Türkiye’de tanıma tenfiz davası açabilmek için önünüzde herhangi bir engel kalmıyor.
Türkiye’de ikamet ettiğiniz şehirdeki Aile Mahkemesi’ne giderek tanıma tenfiz davası açabilirsiniz. Eğer Türkiye’ye gelme durumunuz yoksa burada yine alanında uzman ve deneyimli bir tanıma tenfiz avukatı ile görüşerek kendisine vekalet verebilir ve davanın vekaletiniz aracılığıyla açılmasını sağlayabilirsiniz. Biz tanıma tenfiz davalarında avukatlarla çalışmayı tavsiye ediyoruz. Çünkü yapılan evrak takibi, atılan hukuki adımlar ve mahkemeye gösterilen emsal kararlar neticesinde tanıma tenfiz davaları 1 ila 1,5 yıldan 5,5 – 6 ay’a kadar indirilebiliyor. Yani davanız 9 ay daha önceden bitiyor. Cebinize kalan para ise bu işin cabası.
Türkiye’de ikametim yok diyorsanız da İstanbul, Ankara ve İzmir’deki adliyelerde de bu davaları açabilirsiniz.