iddet Müddeti Nedir ? Nasıl Kaldırılır ?
Halk arasında boşanma yasağı olarak da bilinen iddet müddeti, boşanma davası sonrasında kadına konulan boşanma yasağıdır. Bu yasağın amacı boşanmadan önce eşiyle cinsel birliktelik yaşama ihtimali bulunan kadının gebelik durumudur. Kadın olur da gebe kalırsa, boşanma davasından sonra doğacak çocuğun babası belli olsun, nüfusa kolayca kaydettirilsin diye konulan bu yasak, kadını ve çocuğu koruma altına almak amacıyla kanun koyucu tarafından düzenlenmiştir.
İddet müddeti kadının isteği ve mahkeme nezdinde hakime hamile olmadığını kanıtlaması suretiyle kaldırılabilir. Bunun için kadın ikametinin bulunduğu bölgedeki adliye’ye giderek Aile Mahkemesi’ne bir dilekçe ile iddet müddeti ‘nin kaldırılması için başvuruda bulunur. Aile Mahkemesi başvuru yapan kadının mahkeme tarafından belirlenen bir hastaneye gitmesini ve hamilelik testine girmesi ister. Kadın mahkemenin belirlediği hastaneye giderek bu testi yaptırır ve testi mahkemeye teslim eder. Mahkeme kadının hamile olmadığını belirledikten sonra iddet müddetini kaldırır. Bunun haricinde iddet müddeti, kadının boşanmış olduğu eşiyle yeniden izdivaç kurması neticesinde de ortadan kalkmış olur.
İddet Müddeti Erkek İçin De Var Mıdır ?
Kanun koyucu tarafından koyulan iddet müddeti, kadını ve çocuğu koruma amaçlı yapıldığı için erkeklerde herhangi bir şekilde iddet müddeti vb. bir evlenme yasağı bulunmamaktadır. Erkekler boşanma davasının sona ermesiyle ve kesinleşme şerhinin alınmasıyla bekar olduklarını kimliklerine işlettikleri günden itibaren başka bir kadınla evlenebilirler.
İddet müddeti ve iddet müddetinin kaldırılması hususunda alanında uzman ve deneyimli bir boşanma avukatı ‘ndan yardım almak faydalı olacaktır.