Boşanma Davasında Nafaka
Boşanma davası içerisinde ya da sonrasında mahkeme tarafından boşanacak olan eşlerden birinden diğerine çeşitli nedenlerle bağlanan aylık paraya nafaka denir. Nafakalar üç başlık altında incelenebilir :
Tedbir Nafakası
Boşanma davası sürerken eşlerden birinin yoksulluğa düşmemesi amacıyla, mahkeme tarafından bir eşten diğer eşe verilmesine karar verilen nafakaya tedbir nafakası denir. Tedbir nafakası, yoksulluk nafakasının bağlanması yani boşanma davasının kesinleşmesi ile sona erer. Bu nafaka genellikle kadınlar için bağlanır. Mahkemeye verilen dilekçe ile de bağlanılabilen tedbir nafakası ara kararda bile çıkartılabilir.
Yoksulluk Nafakası
Yoksulluk nafakası ise, boşanma davası sona erdikten sonra eşlerden birinin diğerine ödemesi gereken aylık nafaka miktarıdır. Bu nafakanın bağlanmasının amacı çalışmayan ya da maddi durumu iyi olmayan eşlerden birinin diğerine mahkeme hükmü ile yardımda bulunmasıdır.
Burada merak edilen hususlardan birisi de çalışan kadının yoksulluk nafakası alıp alamayacağıdır. Bu sorunun cevabı kesinlikle evettir. Fakat çalışan kadının nafaka alabilmesi için, erkeğin ve kadının maddi durumları mahkeme tarafından göz önünde bulundurulacaktır. Sadakatsizlik, terk etme vb. durumlarda kusurlu eşe nafaka bağlanmaz.
İştirak Nafakası
İştirak nafakası ise, boşanma davası sonrasında çocuğun eğitim, gıda, kıyafet vb. giderleri için yine mahkeme tarafından bir eşten diğer eşe (velayet sahibine) ödenen aylık nafaka miktarıdır. Burada velayet sahibi eş ne kadar kusurlu olursa olsun çocuğa iştirak nafakası her halde bağlanabilir.