Velayet Davasında Belirleyici Unsurlar

Velayet Davasında Belirleyici Unsurlar

Boşanma davası içerisinde belirli araştırmalar sonucu hakim kararı ile eşlerden birine verilen çocuklar, dava sonrasında çeşitli nedenlerle diğer ebeveyne de verilebilir. Bugün sizlerle velayet davasında belirleyici unsurları ve çocuğun üstün yararının ne olduğunu, hangi şartlar altında çocukların aile bireylerine verilebileceğini göreceğiz.

Avrupa Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 5. maddesi gereği ülkemizde çocukları ilgilendiren davalarda ki ; bu davaların başını genel itibariyle velayet davaları çeker, bu davalarda çocuğun üstün yararı gözetilmelidir. Yani çocuğun geleceği, rahatı ve mutluluğu açısından hangi aile bireyi çocuk için daha yararlı görünüyorsa, velayet davasında çocuk o aile bireyine verilmelidir. Örnek vermek gerekirse ; çocuk bebek yaşta ise, anne şefkati ve sağlığı düşünülerek çocuk anneye verilir. Çocuk eğer konuşabilecek yaşta ise, pedagog tarafından dinlenir, fikirleri alınır ve ona göre karar verilir. Eğer birden fazla çocuk var ise, çocuklar birbirinden ayrılmamak kaydıyla bir aile bireyine verilir. Yani bir çocuk anneye, bir çocuk babaya gibi bir durumun söz konusu olması ihtimal dışıdır.

Yine velayet davalarında belirleyici unsurlardan en önemlisi hiç şüphesiz çocuğun psikolojik durumunun en az etkileneceği durumların ortaya çıkmasıyla değerlendirilir. Çocuğun arkadaşları, okulu, akrabaları ile olan ilişkisi velayet davasında ortaya çıkan en önemli değerlerdendir.

Boşanma avukatlarına sıkça sorulan “Boşanmak istiyorum ama kocam çocuğu elinden alırım diyor. Velayet kimde kalır ? ” sorularına cevap vermek olanaksızdır. Nitekim davanın seyrine, eşler arasındaki kusur oranlarına, çocuğun üstün yararına bakılarak velayetin kimde kalacağı mahkemenin takdirine bırakılmıştır. Konu ile ilgili detaylı bilgi için alanında uzman bir boşanma avukatı ile görüşmek faydalı olur.